Melkvee

Het bedrijf Olthof is één van de oudste boerenbedrijven in de omgeving van Gelselaar. Vroeger was het een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen en akkerbouw. In de afgelopen 30 jaar is het uitgegroeid tot een gespecialiseerd melkveebedrijf met nu een zorgtak erbij.

We hebben ruim 60 melkkoeien en 30 stuks jongvee. De koeien zijn gehuisvest in een ligboxenstal waar ze vrij kunnen rondlopen en lekker kunnen liggen op de latex koematrassen. De koeien worden gemolken door een melkrobot.

Van het vroege voorjaar tot in de herfst lopen zowel de koeien als het jongvee in het weiland. In de winter krijgen ze voer dat gemengd is. Van kuilgras, mais, bierbostel en aardappelrestprodukten maken wij in het najaar een zogenaamde mengkuil. Een soort stamppot die ze erg lekker vinden.

Wie onze koeien en jongvee wel eens in de wei heeft zien lopen, heeft misschien ook wel eens gezien dat ze bijzondere kleuren hebben. In 2008 zijn we begonnen met het inkruisen van 4 verschillende rassen melkkoeien. Dit noemt men een rotatiekruising. Naast het oorspronkelijke ras Holstein Frisian, gebruiken we de rassen Brown Swiss, Zweeds Roodbont en Jersey. Wij denken met deze rassen een gezonde, sterkere, niet te grote koe te fokken die efficiënt melk kan produceren en een langer leven heeft op ons bedrijf.

De gemiddelde melkproductie is ruim 9000 kg melk per jaar per koe met 5,00% vet en 3,80% eiwit.

Het jongvee dient ter vervanging van de koeien. Met name de jonge kalfjes zijn bij uitstek geschikt voor de deelnemers om verzorgd te worden!

melkvee